Voždovac: Od Beogradske periferije do Središta gradskog života

+381611924675

Pozovite nas

[email protected]

Pišite nam

Pupinova 19, Mirijevo, Beograd

Nadjite nas

Voždovac: Od Beogradske periferije do Središta gradskog života

Tekstom ćemo krenuti na putovanje kroz време, otkrivajući bogatu istoriju i savremeno lice beogradske opštine Voždovca.

Od pustog zemljišta do imena sa herojskom pozadinom:

XIX vek zatekao je Voždovac kao nenaseljeno područje koje se blago spuštalo od Torlaka ka srcu Beograda. Trgovac Nikola Stefanović prepoznaje stratešku lokaciju na kojoj se sticao Kragujevački drum i oko 1870. godine podiže mehanu. Ovo mesto u narodu je brzo dobilo ime “kod Stefanovića mehane”, postavši prvi prepoznatljiv znak buduće opštine.

Međutim, Voždovac je svoje današnje ime dobio zahvaljujući voždu Karađorđu. Tokom znamenite bitke za oslobođenje Beograda 1806. godine, upravo se na ovom prostoru nalazio Karađorđev šator. Ime “Voždovac” se, ipak, ustalilo tek početkom XX veka, nakon povratka dinastije Karađorđevića na vlast.

Od zanatskog centra do modernog stambenog područja:

Prvi svetski rat otvara novo poglavlje u razvoju Voždovca. Predeo dobija na značaju, a na njegovom tlu niču brojni servisi za popravku automobila. Ovaj deo Voždovca i danas nosi naziv “Autokomanda” kao podsticaj na njegove prošle funkcije.

Između dva rata Voždovac beleži značajan demografski rast. Ulica Vojvode Stepe postaje glavna prometnica i srce ovog dinamičnog naselja. Brojne prodavnice, zanatske radnje, kafane i kovačke radionice stvaraju sliku prepoznatljive beogradske mahale.

Današnja opština Voždovac zauzima jugoistočni deo Beograda, obuhvatajući i njegov centralni deo. Graniči sa sedam drugih beogradskih opština, zauzimajući strategijsku poziciju u srcu grada. Sa populacijom od oko 167.000 stanovnika, Voždovac se svrstava u srednje velike beogradske opštine.

Istorijske ličnosti koje su ostavile traga:

Voždovac nije samo geografski pojam, već i domovina mnogih značajnih ličnosti srpske istorije i kulture. Heroji poput vojvode Stepe Stepanovića, Vase Čarapića i Milunke Savić, kao i književnici i javni radnici poput Milana Đ. Milićevića, svojim životom i delom obogatili su istoriju ovog kraja.

Stambena slika Voždovca:

Voždovac se prvenstveno razvio kao stambena zona, a veliki deo zgrada potiče iz perioda socijalizma. Iako se radi o staroj gradnji, kvalitetna izgradnja državnih preduzeća i dalje pruža sigurne domove mnogim Beograđanima.

Pored tradicionalne gradnje, na području Voždovca niču i moderni stambeni kompleksi koji svojim izgledom i standardom mogu da se porede sa objektima u razvijenim zemljama.

Izazovi profesionalnog upravnika zgrada:

Profesionalni upravnik zgrada na Voždovcu suočava se sa raznolikim izazovima. Na jednoj strani su stanovnici starijih zgrada koji teže prihvataju koncept zajedničkog vlasništva zgrada i potrebu za ulaganjem u njihovo održavanje.

Sa druge strane, moderni stambeni kompleksi zahtevaju drugačiji pristup i poznavanje savremenih standarda upravljanja imovinom.

Upravnik mora posedovati sposobnost da se prilagodi različitim potrebama stanara, edukuje ih o njihovim pravima i obavezama, i, uz puno poštovanje zakona, zastupa interese zajednice i brine o očuvanju vrednosti imovine.

Voždovac i danas nastavlja da se razvija i menja. Sa bogatom istorijom i sve većim brojem stanovnika, ova beogradska opština nudi svojim stanovnicima jedinstvenu kombinaciju tradicije i moderne gradske sredine.

Zatrazite ponudu